Ögonlaserbehandling

Ögonlaserbehandling kan förbättra synen för de med brytningsfel. Det finns olika laserbehandlingar och det är viktigt att man är medveten om riskerna innan man utför behandlingen.


Ögonlaserbehandling

Ögonlaserbehandling – se bra igen

Ögonlaserbehandling kan göras på de som har brytningsfel (närsynthet, översynthet eller astigmatism). Det kan vara ett alternativ till att inte behöva ha glasögon eller linser. Du får själv betala för hela kostnaden och det kan vara dyrt. Efter behandlingen behöver du inte längre några hjälpmedel för att korrigera dina synfel.

Om du vill göra en behandling

  • Vänd dig mot en ögonmottagning. Hitta en nära dig här.
  • Du måste ha fyllt 20 år.
  • Din syn får inte ha förändrats på två år när du genomför behandlingen.
  • Du kan ej ha ett för kraftigt synfel. Omfångsområdet är upp till -10 för närsynta, +4 för översynta och -4 för de som har brytningsfel.

Olika laserbehandlingar

Lasek/Elsa och Lasik-behandlingar behandlar samma sorts synfel: Närsynthet, svag översynthet och astigmatism. De är relativt lika laserbehandlingar men skiljer sig åt på vissa punkter.

Lasikbehandlingen

Lasik används som förstahandsalternativ vid laserbehandling om personen inte är gravid, har diabetes, tunna hornhinnor, grå starr eller torra ögon-besvär. Lasik har en snabbare återhämtningstid och kan göras på båda ögon samtidigt.

Innan behandlingen bedövas ögat med hjälp av ögondroppar. En maskin hyvlar sedan ett lock från hornhinnan. Detta lock lyfts bort och maskinen polerar då hornhinnan till en ny form. Locket läggs sedan tillbaka. Detta görs på båda ögonen och tar ungefär 10 minuter.

Efteråt kan du känna skav och du får ha ögonlapp på nätterna under den första veckan. Men förutom det är återhämtningen snabbare än med Lasek/Elsa.

Ombehandlingsfrekvensen är på en procent av alla behandlingar.

Lasek/Elsa-behandlingen

Innan behandlingen bedövas ögat med hjälp av ögondroppar. Läkaren tar bort det yttersta skiktet av hornhinnan. För att sedan ta bort vävnad i hornhinnan med hjälp av laser. Det yttersta skiktet läggs sedan tillbaka.

Läkaren sätter in en kontaktlins som bandage som du sedan får ta bort efter någon dag.

Laserbehandlingen tar några minuter och gör inte ont, ögat kan dock värka några dagar efteråt. I början ser du dimmigt, men efter en vecka ser du bättre och efter en månad har synen stabiliserats och du kan operera det andra ögat. Ombehandlingsfrekvensen är på två till tre procent.

Risker

Ungefär tio procent av de som genomgår en laserbehandling mot ett synfel får inte den effekt de vill ha. En ny operation kan då behövas för att få ett bra resultat.

Ungefär en till två procent drabbas av andra besvär i form av bländningsfenomen i mörker, oregelbunden astigmatism och försämrat kontrastseende.

Det finns även risk för infektion, det inträffar sällan men när det gör det så kan det orsaka synfel. För att minska risken att drabbas av infektion behandlas man med antibiotika i form av ögondroppar.

Lasek-metoden medför även en risk för att drabbas av så kallad haze, som är en disighet i ögat som gör att man ser dåligt.

Man ska också vara medveten om att ingen laserbehandling kan ge dig perfekt syn livet ut. När du blir äldre kommer din hornhinna försämras och du kommer att se sämre.