Hårborttagning

Vid hårborttagning med laser tar man bort oönskad hårväxt. Men detta fungerar bara på aktiva hårstrån. Därför krävs det många behandlingar innan man får önskvärd effekt. Laserbehandling fungerar endast på mörkt hår då lasern är pigmentsökande.


Hårborttagning

Hårborttagning med laser

Vid hårborttagning med laser låter man en laserstråle gå genom huden som sedan söker sig till hårstråets pigment. När lasern har nåt pigmentet bränner den sönder hårsäcken och roten.

Eftersom lasern är pigmentsökande går det inte att bli av med ljusa hårstrån.

Behandlingen går till såhär

Innan behandlingen rakar man håret så hårstrået är i höjd med huden. Då når laserljuset ner till roten.

Under behandlingen får man bära ett par glasögon som säkerställer att laserljuset inte skadar dina ögon. Under behandlingen kan det göra lite ont, det bränner till. Vissa kroppsdelar är känsligare än andra, exempelvis överläppen.

Rätt tidpunkt för effekt

Hårstrået måste vara i en aktiv fas, alltså i tillväxtfas, för att lasern ska fungera på hårstrået. På huvudet är 90 procent av hårstråna aktiva medan på resten av kroppen är ungefär 50 procent av hårstråna aktiva.

Därför krävs det flera laserbehandlingar för att få bukt med alla hårstrån. I de flesta fall krävs det mellan tre till sju behandlingar. Det bör dröja ungefär fyra till åtta veckor mellan behandlingarna så att de vilande hårstråna hinner bli aktiva innan nästa behandling.

Mer hår efter behandling

Vissa upplever att de får mer hår efter en behandling, men det är för att många hårstrån blir aktiva genom laser. Dessa nyvaknande hårstrån får man lättare bort vid nästa laserbehandling. 

Fungerar inte på alla hårstrån

Ju mörkare hårstrån och ljusare hy, desto bättre resultat kan man se. Ljust eller grått hår går inte att bli av med, men en laserbehandling kan hålla dessa hårstrån borta några månader.

Att tänka på

  • Priser varierar per klinik och område. Hur många behandlingar du behöver för att få bort hårväxten varierar, därför kan man inte heller sätta ett fast pris för detta.
  • Du ska inte ha vaxat dig eller ryckt bort några hårstrån fyra till sex veckor innan behandlingen.
  • Du ska inte ha solat på fyra veckor innan behandlingen.